Az örökségvédelmi projektek olyan feladatokat valósítanak meg, ahol a szellemi, kulturális, tárgyi és épített örökségek megóvása, bemutatása, népszerűsítése a cél a modern igények és technológiák felhasználásának figyelembe vételével.

A tájház hálózat felmérés projekt

A magyarországi tájházak a kulturális örökségek egy kiemelt csoportját képezik, az ország világörökségi várományosi listáján szerepelnek. A projekt során a tájházi rendszer teljes körű felmérését, digitális nyilvántartását végeztük el a strukturált katalogizálás és a hosszú távú digitális archiválás érdekében.

Bővebben

ARRADIC

Az elmúlt években az UNESCO számos erőfeszítést tett a kulturális világörökség digitális megőrzéséért: a fizikailag sérülékeny audiovizuális anyagok (öreg filmek, korai amatőr mozgóképek, korai televízió dokumentumok és nagy számú egyéb ritka és különleges anyagok) megmentése érdekében Megvalósíthatósági Tanulmányt készítettünk.

Bővebben

Deszki szerbek örökségei – digitalizálási projekt

Deszk községben a szerbek örökségeinek fennmaradása érdekében digitalizálási projektet végeztünk. A munka során menedzseltük a restaurálási műveleteket, begyűjtöttük a digitalizálásra szánt anyagokat, és feltérképeztük a régi szerb temetőt.

Bővebben

Digitális kőtábla

A projekt arra a kérdésre keresi a válasz, hogy milyen stratégia, milyen szervezési és műszaki megoldások mellett biztosítható egy, már digitalizált vagy eleve digitálisan keletkezett dokumentum, térkép, épületmodell, film, hang, stb. olvashatósága, felhasználhatósága közép- és hosszútávon.

Bővebben

ICHEPIS – Örökség-védelmi információtechnológiai és információmenedzsment projekt

„Szabványosított adatbázismodell kifejlesztése az UNESCO Világörökségi periodikus jelentő rendszere és a Nemzeti Örökségvédelmi Információs rendszer integrálásához.”

Bővebben

Interaktív technikatörténeti tárlat a Központi Bányászati Múzeumban

Mitől működik? címmel interaktív kiállítás, látványtár és közösségi tér nyílt Sopronban a Központi Bányászati Múzeumban az Információs Társadalomért Alapítvány közreműködésével. A fejlesztés 50 millió forintos támogatással valósulhatott meg.

Bővebben

Óbudai Múzeum – kiállítás digitalizálás

2010-ben múzeumi kutatásainkat és a tájházakban végzett szellemi értékmentést összekapcsolva digitálisan feldolgoztuk a Kun Zsigmond gyűjteményt.

Bővebben

“Vidéki örökség útjai” – Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület

Az Információs Társadalomért Alapítvány a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Egyesület keretein belül egy DDOP-2.1.3 felhívásra a „Vidéki örökség útjai” című pályázat megvalósításában vett részt.

Bővebben

Ajkai Bányászati Múzeum

A múzeum elindult egy interaktív oktatóhellyé, műhellyé válás útján. Foglalkoztató terek jöttek létre, és van egy elektronikai technológiai környezet, ami igyekszik e mögé tartalmakat tenni korszerű formában. Ennek fontos eleme a játék.

Bővebben

Ajkai Városi Múzeum

Az Ajkai Városi Múzeumban az ifjúság figyelmének felkeltése, ismereteiknek bővítése érdekében egy audioguide rendszer kiépítése történt meg annak érdekében, hogy szórakoztató módon kedvet csináljunk a múzeumba járáshoz, az iskolán kívüli világ tudásanyagának megszerzéséhez.

Bővebben

Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület

A projekt célja, hogy Kalocsa és környéke régi játék és szabadidős tevékenység hagyományainak összegyűjtése, feldolgozása és megismertetése volt annak érdekében, hogy a társadalmi felelősségvállalást megerősítése a fiatalabb generációkkal az idősebb generációk együttműködésével.

Bővebben

Világörökségi Bormúzeum, Tokaj

A digitalizált gyűjtemény bemutatását segítő, kompetenciafejlesztéshez szükséges, tanulást támogató szoftverekkel, installációkkal és játékok keltjük fel a diákok érdeklődését a szőlőtermesztés, a borászat iránt, illetve olyan készségfejlesztő, logikai és ügyességi társas és egyéni játékokat helyeztünk ki a múzeum munkatársaival együtt, amelyek egy része egyedi tervezésű, akadálymentesített, így többek között vakok, gyengénlátók és értelmi fogyatékosok által is használható.

Bővebben

Központi Bányászati Múzeum, Sopron

Az Információs Társadalomért Alapítvány ismét a Soproni Központi Bányászati Múzeumban dolgozott, és teljesítette az EFOP- 4.1.9-16-2017-00034 azonosító számú „NÉZŐpont – a bányászat és az emberi civilizáció fejlődésének egymásra hatása” című pályázat keretében vállalt feladatokat.

Bővebben