A beosztástervezés a rendelkezésre álló munkaerő számára előírt munkaidő tervezéséhez és beosztásához nyújt segítséget. Ennek révén megvalósítható az az egyszerű, de nehezen kivitelezhető igény, hogy minden alkalmazott el tudja végezni a munkáját megfelelő időben és helyen, és a megrendeléseket is teljesíteni tudják.

Száznál több, netán több ezer munkavállaló esetében kritikus feladat a munkaerő optimális, mindenkinek (munkaadó, munkavállaló, munkaigény) megfelelő beosztása, a szabadság tervezése, miközben figyelembe kell venni a vonatkozó jogszabályok betartását is. Eddig egy kockás papír vagy legfeljebb egy Excel tábla segítségével készült több ezer dolgozó havi beosztása, és elképzelhető, hogy ez mekkora feladat: fejből ismerni az összes vonatkozó szabályozást tekintettel a gyermeküket egyedül nevelőkre, a kiküldetésben lévőkre, a szabadságtervre, és az azt felborító elfoglaltságokra, a szabadnap igényekre stb. Mindezt egy jól kidolgozott szoftver meg tudja oldani.

Egy országos kiskereskedelmi áruházlánc részéről merült fel a nagyrészt már kész igényként megfogalmazott feladat, amelynek alapján kifejlesztettük a tényleges jelenléti adatok rögzítését, a beosztás-, szabadság- és bérköltség tervezést támogató megoldásunkat. Megrendelőnk a már említett nagy tömegű munkavállaló és az áruházak jelentős számából adódóan kiváló lehetőséget adott valamennyi kialakítandó automatizmus modellezésére illetve kipróbálására, amely mindenki megelégedésével sikeresen működött.