Mitől működik? címmel interaktív kiállítás, látványtár és közösségi tér nyílt Sopronban a Központi Bányászati Múzeumban az Információs Társadalomért Alapítvány közreműködésével. A teljes fejlesztésre a múzeum TIOP pályázat keretén belül (TIOP-1.2.2-11/1-2012-0050) csaknem 50 millió forintos támogatást nyert.

A Látványtár két különleges elemének, a digitális állománykatalógusnak és a digitális érmetárnak a létrehozásában az Információs Társadalomért Alapítványnak kiemelkedő szerepe volt. Az állománykatalógus a múzeum gyűjteményének digitális nyilvántartása, melyben nemcsak tárgyakat, de történeti fotókat, térképeket is kereshetnek látogatók érintőképernyős felületen. A digitális éremtár a múzeum numizmatikai gyűjteményének legértékesebb darabjait mutatja be tudományos magyarázatokkal, nagyított éremképekkel együtt. Mindkét rendszer akadálymentesített: a vakok és gyengénlátók számára felolvasó program és gyengénlátó nézet segíti a tájékozódást.

A Látványtárban üzemelő automatizált kiállításvezető kiépítése is az alapítványhoz köthető, amely egy fényvezérelt, hang- és képi anyagokkal kiegészített tárlatvezetés. A művelődéstörténeti háttéranyagok bemutatását segítő installáció összefüggéseiben mutatja be a kiállított tárgyakat úgy, hogy irányítva a résztvevők figyelmét az éppen bemutatásra kerülő eszközre, ezzel párhuzamosan az eszközökhöz tartozó, eddig csak a kutatók részére hozzáférhető anyagokat, videókat is bemutatja a háttérben. Ezt egy speciális rendszer támogatja, melynek jellegzetessége, hogy a hangzó előadás, a vetített anyag (animáció, videó), valamint a demonstrációk, gépi működések, stb. időszinkronban nézhetőek, így a multimédiás többlettartalom segítségével egyszerűbben, hatékonyabban sajátíthatók el az ismeretek. A vezetés szövegét a siketek és nagyot hallók számára indukciós hurok erősíti.

Egy mobilkódos kiállításvezetőt is kialakítottunk: A múzeum valamennyi tárgyához elérhetők a QR kódok leolvasásával a tárgyakhoz kapcsolódó leírások, további képek illetve hanganyagok is, amelyekhez egy okostelefon segítségével minden látogató hozzáférhet.

A Projekt másik eleme egy újonnan kialakított közösségi tér múzeumi előadásokhoz, filmvetítésekhez, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz, ahol a rendezvényeket sokkal szemléletesebben, interaktívabban lehet megvalósítani a program keretében beszerzett multimédiás eszközök segítségével.

A látogatók tájékozódását egy érintőképernyős interaktív információs tábla segíti, amelyen megtalálják a múzeumról a legfontosabb tudnivalókat, és egy hangos térkép által az egyes kiállításokról is információt kaphatnak.

Kapcsolódó anyagok


A Központi Bányászati Múzeum honlapja