A turisztikai fejlesztési projektek eredményeiből fakadó vonzerő változások hatással vannak a látogatók körére, ezért újszerűen kell megszervezni számukra a tájékoztatási rendszert. Az általunk kifejlesztett technológiai keretrendszer egyik kulcseleme a mobilkód (QR code – Quick Response code), amely szinte bármilyen szöveges információ kódolására alkalmas, nyomtatott felületekre felvihető kétdimenziós vonalkód.

A mobilkód ügyféloldali használatának feltétele egy kamerával és adatkommunikációval rendelkező mobiltelefon valamint egy olyan szoftver a telefonon, ami értelmezni tudja a mobilkódot. Ma már a gyengébb készülékek is rendelkeznek ezekkel a feltételekkel, és az adatforgalomi díjak egyre olcsóbbak lesznek, továbbá a kódolvasó szoftver is ingyenesen telepíthető szinte az összes telefonra.

A mobilkódos alkalmazás demonstrációs célú telepítését előkészítettük a budapesti Sas-hegyi tanösvényen és a soproni Liszt Ferenc városi körséta helyszínén. A soproni Központi Bányászati múzeumban egy mobilkódos kiállításvezetőt is kialakítottunk: A múzeum valamennyi tárgyához elérhetők a QR kódok leolvasásával a tárgyakhoz kapcsolódó leírások, további képek illetve hanganyagok is, amelyekhez egy okostelefon segítségével minden látogató hozzáférhet.

Kapcsolódó anyagok

Sas-hegyi tanösvény: