Elhunyt Véry Zoltán (1950- 2024)

Véry Zoltán (1950- 2024)

A MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottsága fájdalommal tudatja, hogy tagtársunk, dr. Véry Zoltán c. egyetemi docens elhunyt.

Tisztelettel búcsúzunk Tőle, emlékét megőrizzük!

Véry Zoltán tanulmányait a Miskolci Egyetem, rendszertervező mérnökként, majd a Pénzügyi és számviteli Főiskolán, és a Controlling akadémián végezte.

Későbbiekben a kutatásnak és az oktatásnak szentelte életét, így foglalkozott:

  • tudásmenedzsment fenomenológiája, Luhmann -i rendszerfelfogás szerinti összefüggéseivel;
  • tudáskommunikáció és tudástechnológiák, tudáskontrollal;
  • Self-referential Autopoietic System a menedzsment fenomenológiájával;
  • a szervezeti kommunikáció szociális, nyelvi és technológiai aspektusaival.

Több szervezetnek is tagja volt: a MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottságának, MTA TM Tacit Műhelyének, PMSZ-nek is.

Több egyetemen is adott elő, de legutóbb a METU-n (Kommunikációtudományi Intézet, Menedzsment Intézet 2012 – 2014) óradóként, és szakdolgozati témavezetőként, az interdiszciplináris kutatócsapata által készített teljesen újszerű és folyamatosan aktualizált „Kommunikációmenedzsment” tananyaga alapján.

Nagyon sokat tett és dolgozott – közel 20 éven át – a MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottságában, konferenciaelőadásokat tartott, számos Tudásmenedzsment Munkabizottság által kiadott kötetben publikált, legutóbb épp ez év szeptemberében kiadott „Tudásmenedzsment a következő évtized határán” 20 éves jubileumi kötetben is.

Korábban több évig vezetőként, kontrollerként, majd menedzsment tanácsadóként, sőt szakíróként is (www.mfor.hu) szerzett gyakorlatot, mely mellé több, mint tíz évi kutatómunkával ötvözte a Luhmann -féle kutatási eredményeket: a „self-referenctial autopoietic systems”, a „társas rendszerek”, a „szociális komplexitás”, a „személyközi- és gépközi kommunikáció”, és az „értelemrendszer” összes ismeretét annak érdekében, hogy újabb tudást és tudásdimenziót nyisson a szervezet társas-, nyelvi-, tudás- és kommunikációrendszerének tervezésében, kontrolljában, kialakításában és működtetésében, valamint az ehhez szükséges technológiák választásában is.

Deszki siker

Felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe a deszki szerb aranyhímzés élő hagyományát 2023. szeptember 15-én. Mindezt Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) főosztályvezetője jelentette be Budapesten, a Kulturális örökség napjai alkalmából szervezett ünnepségen. A listára most négy új elem került: a deszki szerb aranyhímzés élő hagyománya, a lakodalom élő hagyománya Boldogon, valamint Szent Márton tisztelete Magyarországon és a Szent Vér hagyománya Bátán.

A jegyzékbe vételről szóló okleveleket Kiss Szabolcstól és Csonka-Takács Esztertől, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatójától vehették át a hagyományőrző szervezetek képviselői, köztük Brczán Éva, a deszki Arany Kezek Kézműves Műhely vezetője és férje, Brczán Krisztifor, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke.  Velük már több alkalommal dolgozott együtt Alapítványunk. Kapcsolatunk már több évtizedes: ottvoltunk a kezdeteknél, mikor a deszki temető digitális feldolgozását végeztük el. Ezt követően a deszki szerb múzeum létrehozása, a tárgyak restauráltatása is velünk készült. A város történeti feldolgozásában is dolgoztunk, akárcsak számos projekt létrejöttében, megvalósításában. Deszken olyan hagyománylánc épült ki, amely példaértékű a fenntartható örökségmegőrzés területén: a gyerekek az iskolában és az ahhoz kapcsolódó foglalkozásokon tanulják meg a helyi lenszövés módszereit, amelyekből, a helyi közösség kórusuk, zenekaruk, valamint táncosaik részére készítik el a hagyományos ruhákat, amelyekben évtizedek óta Brczán Krisztifor vezetésével lépnek fel, és gyűjtik a kitüntetéseket.

Szívből gratulálunk a közösségnek és vezetőiknek, valamint kívánunk nekik további sok sikert, és lehetőséget szellemi örökségük megóvásához és fenntartásához.

Megjelent – Tudásmenedzsment a következő két évtized határán NOSZKAY ERZSÉBET (SZERK.)

Tudásmenedzsment a következő két évtized határán – NOSZKAY ERZSÉBET (SZERK.)

Tudás és menedzsment. Két szó, amit együtt emlegetünk ebben a kötetben. Az üzleti sikerhez évszázadokon keresztül három dolog kellett: nyersanyag, tőke és munkaerő. A szükséges szaktudás kevéske, a transzfer pedig célorientált volt: „Add át a fiadnak”.

Évszázadok során, napjainkra nagyon megváltozott a helyzet, amelynek „eredményei” a fogyó anyagkészletek, a dráguló energia, a környezetpusztulás, a globális demográfiai helyzet problémái, s az erre adható válaszok és problémamegoldások bonyolultabbá váló tudásigénye. Ebből következik az Ipar 4.0-nak nevezett átalakulás szükségszerűsége, az agrárgazdaság forradalma, az elavuló nyersanyag-tőke-munkaerő háromszög „beburkolása” a tudás köpenyével. A fejlett világ évszázadok óta halmozza gazdagságát, ezen alapuló technológia- és tudományfejlődését, fejleszti globális rendszereit, s rohamosan tér át a nyersanyag- és energiaigényes ipari gazdaságok zsákutcája helyett a tudásalapú és környezettudatos működésre.

Az MTA Gazdálkodástudományi Bizottsága alá tartozó Tudásmenedzsment Munkabizottságnak a huszadik évfordulójára készített kötetben épp ezt a kérdést teszik fel a kutatók: Kiránt-e bennünket a bajból a tudás helyes és hatékony menedzselése?

A kötet az alapító-elnökasszony történeti áttekintésével alkalmat ad a sokoldalú, eltérő hátterű és érdeklődésű kutatókból és oktatókból álló közösség munkájának megismerésére, a tudásmenedzsment szerteágazó szakterületeinek bemutatására. A további, neves szerzők mind saját kutatási területük szempontjából világítják meg az előbbi dilemmára adható igen sokrétű válaszokat.

Jeff Angus tapasztalt vezető informatikai szakértő szerint egyes emberek a tudásmenedzsmentre azt mondják, hogy az csak egy üres szóösszetétel. Nem az, hanem egy cselekvésre késztető tudományág. Remélem, ez a kötet is gondolkodásra késztet minden Tisztelt Olvasót – és hozzásegíti a vezetőket ahhoz, hogy cselekedjenek.

Dobay Péter

Hivatkozás:

https://mersz.hu/noszkay-tudasmenedzsment-a-kovetkezo-ket-evtized-hataran

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2023

ISBN: 978 963 454 913 0

DOI: 10.1556/9789634549130

Szabó Kristóf 1967-2023

Dr. Szabó Kristóf 1967-2023

2023. április 17-én, életének 56. évében elhunyt kedves tanítványunk, barátunk, kollégánk,a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Bankárként a ’90-es évek végétől támogatta a BME Információ és Tudásmenedzsment Tanszéken folyó Posztgraduális bankinformatikus képzést. Ettől kezdve élvezhették diákjai kiemelkedő felkészültségét és közvetlen személyiségét mind az előadásokon, mind a személyes konzultációkon, s lett kollégánk és barátunk. Doktori (PhD) dolgozatát A BME Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola tanszékünk által gondozott információmenedzsment specializációján védte meg „Az összetett pénzintézeti logisztika kialakulása: a multi-channel management bevezetése és szervezeti kihatásai” címmel 2004-ben. A tanszék 2007-es bezárását követően sem szakadt meg a kapcsolat, az Alapítvány rendezvényein és számos projektjében is szakértőként részt vett. A HEPA vezetőjeként is mindig volt ideje egy-egy szakmai-baráti beszélgetésre.

Hiányozni fog a mindig mosolygós, elegáns, megjelenése, csendes, barátságos, közvetlen stílusa, valamint a vele folytatott beszélgetések akár szakmáról, akár a világ dolgairól.

Karácsonyi, újévi jókívánság

Vállalkozói gondolkodás és kreativitás fejlesztő workshop

Az IKE2020 Innovatív Kezdeményezések Egyesület, valamint az Una-Sana Kantoni és Egyetemi Könyvtár (Bihać, Bosznia-Hercegovina) közötti, a Hungary Helps Program által támogatott együttműködés keretében alapítványunk részéről Dr. Kiss Ferenc 2022. december 14-15-én vállalkozói gondolkodás és kreativitás fejlesztő workshopot tartott középiskolás és egyetemista diákok számára. A képzés társelőadója a bihácsi egyetem részéről Assoc. prof. dr. sc. Kenan Mahmutović volt.
A helyszíni képzés mellett projektmenedzsment és turisztikai alapismeretek online képzéshez is biztosított videó és elektronikus tananyagokat az Infota.

Munkatársunk, Benkő Ramóna kiállítása nyílik 2022. december 9-én

Munkatársunk, Benkő Ramóna kiállítása nyílik 2022. december 9-én a MagNet Közösségi Házban (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

NTK START Program 2023 – Építs sikeres vállalkozást itthon!

Van egy szuper megoldásod, ami hasznos lehet a társadalom számára?

A Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű programjában személyre szabott mentorálás segítségével tökéletesítheted megoldásodat, kiváló szakemberektől tanulhatsz a vállalkozásépítésről, bővítheted kapcsolati hálód és ösztöndíjat nyerhetsz az induláshoz! Jelentkezz december 20-ig a startprogram.designterminal.org oldalon!

Pályázz a Nemzeti Tehetség Központ és a Design Terminal magyar nyelvű ösztöndíj programjára és fejlődj személyre szabott mentorálás segítségével! Téged keresünk, ha 18-35 éves* vagy, és ötlettel, prototípussal vagy már működő szolgáltatással állsz elénk.*

* Korkedvezmény és kizáró okok a Pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően.

Tanulj kiváló szakemberektől és szerezz értékes kapcsolati hálót a START Program keretében! Jelentkezz bátran egyénileg is, de ha a tervekhez társul egy ambíciózus csapat, akikkel szívesen kezdenétek közös vállalkozásba, még könnyebb dolgod lesz!

Jelentkezem

Megjelent az Alma Mater kiadványsorozatunk újabb kötete

A kötet azokra a szereplőkre koncentrál – civil összefogások, szakosodott intézmények, helyi közösségek és menedzsmentjük, a tudományos intézmé-nyek stb. –, melyek mélyebb elköteleződést igényelnek a bolygó kiemelkedő kulturális és természeti örökségének, megőrzésének és bemutatásának összetett feladataiban. Szakembereink, oktatóink a kiadványt arra kívánják felhasználni, hogy gondolataik, szándé-kaik elvezessenek arra a következte-tésre, mely alátámasztja a társadalom jövőbeli részvételét a világörökségi rendszerben.

Kötetünk szerzői egyúttal az UNESCO által 2021-ben kezdeményezett OurWorldHeritage (a Mi Világörökségünk) mozgalom témáit képviselve csatlakoznak egy olyan nagyobb eseményhez, amely 134 rendezvényből és 12 örökséghez köthető témával kapcsolatos beszélgetésből állt több ezer ember globális részvételével az örökség problémáinak kiemelésére, beleértve a sikertörténeteket és a kudarcokat, hogy új lehetőségeket és jövőbeli kihívásokat jelöljenek meg, közösség- és oktatásközpontú megközelítéssel. E témák eredményei a jövőbeli társadalom érdekérvényesítési gyakorlatainak előmozdításához tudnak hozzájárulni.

Jelen kötet megjelentetését az Egyezmény aláírásának jubileumán ezek miatt tartjuk fontosnak, és reméljük, haszonnal fogatják a szakemberek, diákok és a szélesebb nagyközönség egyaránt.

A könyv megtekinthető az Alma Mater sorozat kiadványai között.

Korcsmáros György 1952-2022

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Korcsmáros György, a mai napon, október 25-én, este fél nyolckor – négy és fél órával a 70. születésnapja előtt – több hónapos küzdelem után örökre elment.

„TUDÁSMENEDZSMENT A KÖVETKEZŐ KÉT ÉVTIZED HATÁRÁN” című XX. jubileumi – ünnepi konferencia

TUDÁSMENEDZSMENT A KÖVETKEZŐ KÉT ÉVTIZED HATÁRÁN”

című XX. jubileumi – ünnepi konferencia

Időpont: 2022. október 12. 09.00 – 16.00
Helyszín: Veszprém, MTA VEAB székház (8200 Veszprém, Vár u. 37.)

A konfelencia programja:

Díjat nyert az Infota által fejlesztett Néprajzi Múzeum online játéka

A Keep calm! Türelemüvegek elnevezésű online játék a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón különdíjban részesült. Az ICOM Magyarország Múzeumpedagógiai Különdíj a múzeumi szakma rangos kitüntetése. Az online játékban a felhasználó megismerkedhet a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegekkel, majd próbára teheti saját türelmét is a játékok segítségével.

A türelemüvegek lezárt palackok, belsejükben speciális szerszámokkal, apró alkatrészekből csapolással, ragasztással összerakott tárgyakkal, jelenetekkel. Európa kedvelt dísztárgyai voltak a 16. század óta. A türelemüvegek témája rendkívül változatos, a legkorábbiak a hajókat, leggyakoribbak a vallásos jeleneteket magukba zárók, de a témáknak csak a fantázia és az ügyesség szab határokat. Ahogy a nevük is sejteti, a készítőjüktől nagy türelmet igényeltek. Gondosan és óvatosan kell építeni a látszólagos lehetetlenséggel dacolva a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg a harmóniáról és a türelemről tanúskodik. Egy üveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet.

A türelemüveg online játék 2021-ben került fejlesztésre. A játékot a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található nagy számú türelemüveg és a covid járvánnyal társuló múzeumi költözési szituáció együttesen inspirálta. A pandémia okozta bezártság miatt a türelem kulcsfontosságú tényező volt a zárt múzeum falain kívül is mindenki számára. A fejlesztés célja, hogy a műtárgyakon keresztül szemléltesse az alkotáshoz és az élet bármely területén megjelenő munkafolyamatokhoz szükséges türelem és nyugalmi lelkiállapot nélkülözhetetlenségét.  Cél, hogy a felhasználók lassuljanak le, és kerüljenek harmóniába önmagukkal.

A szakmai pályázatot az előző évek gyakorlatának megfelelően a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) hirdette meg.

A díj lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben is megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai fejlesztéseiket. 2020 óta lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal is.

A Néprajzi Múzeum nyertes online múzeumpedagógiai anyaga egy a gyűjteményt és a türelemüvegeket bemutató honlapból és játékokból áll. A honlapon idővel bővülő tematikus felfedezési lehetőségeket is ajánl.  Jelenlegi kuriózumként a Bartók Béla által gyűjtött türelemüveg is megtalálhatók itt. A játékot lehet online játszani helytől függetlenül, egyénileg, asztali gépen, laptopon vagy tableten. Iskolai használata is javasolt, a fejlesztés könnyen elérhető és változatos múzeumpedagógiai jelenlétet tud biztosítani az oktatási intézményekben.

A Néprajzi Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül izgalmas offline programokat kínál, többek között filmvetítéseket, műtárgyjógát, koncertet.

A Néprajzi Múzeum online elérhető múzeumpedagógiai tartalmai és játékai.

Keep Calm!

Az online játék fejlesztésében résztvevők:

Koncepció terv és forgatókönyv: Söptei Eszter

Muzeológusi szakmai lektor: Dr. Vida Gabriella

Múzeumpedagógiai lektor: Éliás István

Grafikus: Németh Sebestyén

Honlapszerkesztői és programozói megvalósító: Információs Társadalomért Alapítvány

Jávor András

Jávor András 1937-2021

Életének 84. évében elhunyt kedves barátunk, kollégánk, mentorunk Jávor András professzor.

Jávor András professzor a diplomáját és Ph.D. fokozatát a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, és a műszaki tudományok doktora. címét a Magyar Tudományos Akadémiától kapta. A diploma megszerzése után a KFKI Mérési és Számítástechnikai Kutatóintézetben dolgozott, a Szimulációs Osztály vezette. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a győri Széchenyi István Egyetemen tanított egyetemi tanárként. Utóbbiban az Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja volt 2000-2002 között. Fő tevékenységi köre a diszkrét szimulációs módszerek voltak; tudásbázis és mesterséges intelligencia által vezérelt dinamikus szimuláció, szimulációs módszertanok és alkalmazásuk rendkívül összetett rendszerek szimulációjában a mikro- és makrogazdaság, a régiók fejlesztése, a környezeti problémák, a rugalmas gyártási rendszerek, a forgalom, a logisztika stb. területén. Három EU-projektben a szimulációs rendszerek kifejlesztésében vett részt.

NTP-PKTF-19-0013 „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása”

A Nemzeti Tehetség Program keretében az „INNO LAB” c. projekt lezáró eseményéként megrendezésre került a STARTUP DEMO DAY 2020. december 14-én. A program részeként 18 tehetséges hallgató kapott lehetőséget a projekt során elkészített innovációs ötletének bemutatására. Az ötlet egy saját startup vállalkozás felépítésének tervezetét foglalta magában. A hallgatói projektek témaválasztása egészen széles skálán mozgott; a magyar KKV-k számára fejlesztendő közös digitális piactértől kezdve, tanulásmódszertani edukációs platformon át irodai virtuális asszisztens szolgáltatásig nagyon sok rendkívül innovatív, egyedi és láthatóan széles kutatáson, elmélyült ismereteken alapuló projektterv került bemutatásra. Az ötleteket egy nemzetközileg elismert szakértői zsűri bírálta el, ill. adott fejlesztő értékelést a hallgatók számára. Az esemény keretében a szakértő zsűri tagok saját tapasztalataikat, élményeiket is megosztották a hallgatókkal, értékes elemekkel gazdagítva tovább fejlesztendő startup ötletüket. Minden hallgató 3 percet kapott ötletének bemutatására, amelyhez 3-5 perces időkeretben érkeztek hozzászólások, értékelések a szakértők részéről. A STARTUP DEMO DAY az Információs Társadalomért Alapítvány és a Budapesti Metropolitan Egyetem közös szervezésében valósult meg. Az esemény a járványhelyzetre tekintettel online formában került megvalósításra.

Bővebben a projektről…

The Value of Cultural Tourism. How can we enjoy and remember our trip?

A 2019-es UNESCO UNITWIN konferencián Leuvenben elhangzott, most kötetbe foglalva megjelent Alapítványunk két igazgatójának dr. Bassa Liának dr. Kiss Ferenccel közösen írt „The Value of Cultural Tourism. How can we enjoy and remember our trip?” című cikke.

https://ees.kuleuven.be/unitwin2019/proceedings

Központi Bányászati Múzeum, Sopron

Az Információs Társadalomért Alapítvány ismét a Soproni Központi Bányászati Múzeumban dolgozott, és teljesítette az EFOP- 4.1.9-16-2017-00034 azonosító számú „NÉZŐpont – a bányászat és az emberi civilizáció fejlődésének egymásra hatása” című pályázat keretében vállalt alábbi feladatokat…

Vasvári Györgyre emlékezünk

Szép, emlékező cikkre bukkantunk nemrégiben. Egyik legmegbecsültebb, tiszteletre méltó kollégánk kiemelkedő életútjáról jelent meg írás. Vasvári György a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékén, illetve párhuzamosan és azt követően az Információs Társadalomért Alapítvány doyenjeként mindig a legnépszerűbb és legaktívabb tagja volt kutató és oktató csapatunknak.

Saját, Biztonságmenedzsment kutatócsoportját 2004-ben azzal a céllal hozta létre, hogy az informatikai biztonságmenedzsment témakörében olyan biztonsági kérdésekben készítsen ajánlásokat, illetve kutasson és dolgozzon ki eljárásokat, amelyek hazánkban jelenleg még nem egyértelműen tisztázottak. A biztonsági kérdéseket abból a szempontból közelítette meg, hogy mind a vállalati mikrogazdasági rendszerben, mind a biztonsági rendszerben vállalati szinten kell biztosítani a biztonsági szabályok betartását.  A későbbiekben kutatási témakörei közé tartozott többek között egy angol-magyar, magyar-angol szakszótár kidolgozása, a hazai, és nemzetközi informatikai biztonsági jogszabály- és szabványgyűjtemény összeállítása és rendszeres aktualizálása, valamint az ipari kémkedés elleni védelem, és az üzleti hírszerzés fogalmainak tisztázása, a vállalati biztonság – és külön keretrendszere, a kisvállalati biztonság – keretrendszere.

Nem véletlen, hogy az INFOTA könyvsorozataiban a mai napig keresik kiadott műveit, összegyűjtött kiemelkedő írásait, melyek egy része honlapunkról letölthető.

 (https://infota.org/kutatointezet/kutatocsoportok/biztonsagmenedzsment-kutatocsoport/

Kora ellenére fáradhatatlanul írta cikkeit, szervezte megjelenésüket, tanfolyamainkat, és tanított a késő esti órákig vagy hétvégén. Mi is sok szeretettel és tisztelettel emlékezünk rá, ezért tesszük közzé Kepes Gábor szép írását dr. Vasvári György kivételes életútjáról.

http://njszt.hu/hu/news/2019-06-18/human-vedoernyo-1?fbclid=IwAR26d-TBwoVA9qppMakh0w_VaMGIlGhzK-FlqEcHRWVFUi_fKJaVeouBavY

Tanulj a világörökségről eLearninges tananyagból

Az UNESCO Világörökség Központja és az UNITWIN hálózat csaknem 30 tagegyeteme büszkén számolnak be új, a korszak oktatási igényeit mindenben kielégítő magasszínvonalú, nemzetközi, az UNESCO célkitűzéseit mindenben megvalósító eLearninges tananyaguk sikeréről, melyhez az INFOTA is hozzájárult egy tananyaggal. Dr. Kiss Ferenc K&F igazgató és dr. Bassa Lia ügyvezető igazgató írták a Technical Systems Contributing to Cultural Heritage Monitoring című fejezetet a Tourism Management at World Heritage Sites című elearninges tananyagba, mely a világörökségi helyszínek kezeléséről és turizmusának előnyeiről-hátrányairól ad sokrétű ismeretet.

2018. januárjában indult éles működése, 8 modulból, illetve fejezetből áll, így 8 héten át tart (de elvégezhető saját ütemezés szerint, heti kb. 3 óra ráfordított időigénnyel), és folyamatosan újrakezdődik ez év végéig, így hetente egy új anyag felkerül a netre:

https://www.fun-mooc.fr/courses/course-v1:Paris1+16008+session01/about

Ha az érdeklődő elvégzi a regisztrációt az oldalon, hozzáférhet az anyagokhoz. Amennyiben  a tanfolyam feladatait elvégzi, igazolást kaphat a tanfolyam elvégzéséről, melynek  a következő (utolsó) lehetősége december végén esedékes.

A jelenlegi verzió 2018. decemberéig működik. Majd kis szünet után megjelenik a MOOC 2. kötete 2019. április 1-étől az év végéig 6 új fejezettel: Marketing Tourism (Madrid, Barcelona), Site management System (Leuven), Loving destinations to Death (MidSweden), Behaviour and satisfaction on World Heritage Sites (Salento), Historical Memories and Tourism on WH Sites (Externado), Tourism in WH Cities (Paris). Ugyanakkor a MOOC 1, frissített, javított kiadása júniustól ismét elérhető lesz a 2019-es év végéig.

 

Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeznek csapatok a budapesti protokollversenyre 2018

Immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt, melynek a Stefánia Palota ad otthont. Az egyetemisták és főiskolások számára meghirdetett rangos megmérettetés hagyományos esemény a protokollt, viselkedéskultúrát hallgató diákok körében. Hagyomány, az is, hogy a határon túlról: Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is neveznek csapatok a megmértetésre. A protokoll verseny fontos törekvése, hogy a magyarországi protokoll és viselkedéskultúra magas szakmai színvonalának láttatása mellett a diákok nemzetek közötti protokolláris kommunikációt érintő ismeretei bővülhessenek, annak eszközrendszeréről a gyakorlatban is képet kaphassanak egy színvonalas szakmai versenyen való részvétellel. A hallgatók az állami-és üzleti élet protokolláris szabályait, a rendezvényszervezési, a viselkedéskultúrával összefüggő és a kommunikációs ismereteket is ötvöző egynapos versenyen mérik össze tudásukat.

INFOTA kutatás az UNESCO UNITWIN hálózat eLearning tananyagában

Az UNESCO UNITWIN „Kultúra, Turizmus, Fejlődés” hálózatának alapelveit követve, világörökségek turizmusmenedzsmentjével foglalkozó eLearning kurzus készült el a téma iránt érdeklődők széles rétegeire számítva. Az INFOTA aktív részvételt vállalt a tananyag készítésében, melynek előadásait a hálózat tagországainak professzorai készítették Maria Gravari-Barbas professzor asszony, a Paris Sorbonne 1 egyik dékánjának és Lorenzo Cantoni professzornak az Università della Svizzera Italiana (USI) vezetőoktatójának vezetésével.  Az „UNESCO Világörökségi helyszíneinek turizmus menedzsmentje” című MOOC (Massive Open Online Kurzus) hivatalosan januárban indult és minden héten egy fejezetet közzétéve, március közepére mind a 8 fejezetét publikálta.

Az INFOTA egy korábbi, de örökifjú témájával, a világörökségek menedzsmentjének technikai fejlesztésével szerepel a tananyagban, melynek szerzői Dr. Kiss Ferenc K+F igazgató és dr. Bassa Lia ügyvezető igazgató. A kurzus oktatói nagy örömmel fogadták a konstruktív és dinamikus együttműködés sikerét, hiszen 4.044 hallgató 154 ország képviseletében vett részt a kurzuson a mai napig. A szakmai beszélgetésekben, a tananyag fórumain több mint 1.100 párbeszéd zajlott. Továbbá, 2.472-en csatlakoztak a téma Facebook oldalához (https://www.facebook.com/groups/119125402154753).

A kurzus december 31-ig elérhető angol nyelven az interneten, tehát még senki nem maradt le sem a tananyagról, sem arról, hogy a kurzus sikeres elvégzésével járó bizonyítványt megszerezze.

A tananyagban a hallgatók videó-előadásokat, a helyszíneket, példákat bemutató filmeket, kapcsolódó szövegeket, cikkeket, játékos ellenőrző kvíz feladatokat, ajánlott tevékenységeket és kiegészítő, a frissen megszerzett tudást elmélyítő gyakorlatokat találhatnak. https://www.fun-mooc.fr/dashboard Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy ilyen nemzetközi és eredményes csapatmunkában vehettünk részt. A tanulók, érdeklődők, a világ minden táját képviselik (térképek és számítások készültek az anyagot érintő aktivitásokról, melyek a szakterület legfontosabb témáit érintették ezalatt a 8 hét alatt, és a tanárok számára legalább annyira gazdagító tapasztalatokat jelentett ez az új kezdeményezés, mint amilyet láthatólag a hallgatók éltek át.

Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeznek csapatok a budapesti protokollversenyre

A Budapesti Metropolitan Egyetem (volt Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) az elmúlt években hagyományt teremtett a felsőoktatási intézmények részére hirdetett Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Verseny rendszeres lebonyolításából. Ezt a hagyományt folytatva 2017 május 5-én immár hetedszer ismételten megrendezi e nemes vetélkedőt “Konfliktuskezelés a diplomáciában, az üzleti kommunikációban” címmel. A verseny helyszíne idén is a -Honvéd Kulturális Központ – Stefánia Palota nagyterme.

Megjelent az Intelligens Üzletvitel sorozat legújabb kötete

utazas_e-vilagban_borito_eleje

Utazás E-Világban – Internet és versenyképesség a turizmusban címmel megjelent az Intelligens Üzletvitel sorozat legújabb kötete.

A könyv célja, hogy az alapoktól kezdve bemutassa az internet, és vele együtt e-business szerepét a vállalkozások életében, és mindennek a stratégiai és taktikai jelentőségét a turizmusban.

Az elsődlegesen oktatási célra készült művet ajánljuk mindazok figyelmébe, akik egyik vagy másik területtel találkoznak tanulmányaik során, valamint olyan hazai kisvállalkozások részére, akik gyakran szembesülnek nehézségekkel az ICT-adaptáció terén, és ezért fontos számukra egy olyan könyv, amely a teljes szektorban végbemenő változásokat bemutatja, és muníciót adna a nagy dilemmák tekintetében.

Ezért ajánljuk mindazon turisztikai vállalkozások vezetőinek és munkatársainak figyelmébe, akik meg szeretnék érteni az „e-turizmus” felkapott kifejezést, és a mögötte álló stratégiai és taktikai kérdéseket.

Letöltés

Megjelent az Alma Mater sorozat legújabb kötete

it-es-halozati-serulekenysegek-boritoIT és hálózati sérülékenységek társadalmi-gazdasági hatásai címmel megjelent az Alma Mater sorozat legújabb kötete.

Sorozatunk eme kötete az informatikai biztonsággal és annak néhány társadalmi-gazdasági vetületével foglalkozik. Az elmúlt időszakban azt a kérdéskört igyekeztünk körüljárni, hogy az informatikai sérülékenységek gazdasági hatása miként számszerűsíthető, hogyan lehet mérni és bemutatni a közgazdászoknak, vállalati és állami vezetőknek az ő nyelvükön, az általunk használt mutatókkal a kockáztatott vagy elveszített értékeket.

Jelen kötetet az életének 85. évében elhunyt kedves barátunk, kollégánk, mentorunk VASVÁRI GYÖRGY CISM c. egyetemi docens, informatikai biztonsági szakértő, gyémánt diplomás villamos mérnök emlékének ajánljuk, aki az elmúlt 25 évben kutató közösségünk tagja volt, ezzel tisztelegve szakmai munkássága és emberi nagysága előtt.

A kötet az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – NKFIH által támogatott „IT és hálózati sérülékenységek tovagyűrűző társadalmi-gazdasági hatásai” (PD-109740) kutatási projekt eredményeit tartalmazza.

Informatikai biztonsági szakértőt minden munkahelyre!

A munkavállalók informatikai biztonsági szakértőkké való továbbképzésének fontosságáról szóló cikke jelent meg Dr. Kiss Ferencnek, az Információs Társadalomért Alapítvány Kutatási és fejlesztési igazgatójának a HR Portál weboldalán.

„Egy hétköznapi felhasználó, mint amilyen általában az alkalmazottak többsége, nincs tisztában azzal, hogy a vállalkozás információinak birtokában olyan vagyont kezel számítógépén, amely a szervezet számára felbecsülhetetlen értéket képvisel.
Éppen ez az egyik oka annak, hogy szükséges növelni a munkavállalók körében a biztonsági tudatosságot, hiszen hiába költünk százezreket biztonsági eszközökre, szoftverekre, hiába védjük adatainkat jelszavakkal, hiába alkalmazunk különböző jogosultságokat az információ hozzáféréséhez, ha a munkavállalók nem ismerik az informatikai biztonság alapjait sem. (…)”

A teljes cikk az alábbi linken elérhető.

Turizmus és Kultúrtájak Fenntartható Szemlélettel – Nemzetközi konferencia

Az UNESCO UNITWIN hálózat „Kultúra, Turizmus, Fejlődés” 4. Nemzetközi Konferenciáját rendezte 2016. június 12. és 16. között Budapesten Turizmus és kultúrtájak fenntartható szemlélettel címen az Információs Társadalomért Alapítvány a Budapesti Metropolitan Egyetemmel közösen. Öt kontinens harminc országából csaknem száz szakember, oktató, kutató adott számot egy sokat vitatott kulturális örökség, a kultúrtájak témakörében elért legfrissebb kutatási eredményeiről.

Az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese, Francesco Bandarin videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, amely felvétel az alábbi linken angol nyelven megtekinthető.

További információ a konferenciáról az alábbi linken olvasható.

A konferencia angol nyelvű weboldala

GeneZYs 2015 – Sajtótájékoztató

2016. január 28-án Budapesten sajtótájékoztatók tartottak a GeneZYs 2015 nevű Kárpát-medencei ifjúságszociológiai kutatás eredményeiről. A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet (MTA TK KI) és az Információs Társadalomért Alapítvány INFOTA Kutatóintézetének együttműködésében készült reprezentatív kutatás 2700 15–29 éves, Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján élő magyar anyanyelvű fiatal megkérdezésével zajlott. A kutatás első eredményeit az MTA TK KI vezetője, Papp Z. Attila ismertette.

A kutatásról bővebben ezen az oldalon olvashat.

A sajtótájékoztatón készült videót ezen a linken megtekintheti.

A sajtótájékoztatón bemutatott prezentációt ezen a linken megtekintheti.

A sajtóközlemény teljes szövege:

Sikerrel zárult a regionális jóllét‐kutatás

Eredményesen zárult a Balkán‐fókuszú, regionális jóllét és wellness koncepciók alkalmazási lehetőségeit és IKT támogatással megvalósuló fejlesztési lehetőségeit feltáró kutatás.

A szoros nemzetközi együttműködéssel kivitelezett projekt célját két fő  kutatási tevékenység szolgálta. Egyrészt a balkáni régióban fellelhető  kulturális és természeti adottságok összegyűjtése, valamint az ehhez kapcsolódó, egyben a Balkán Wellbeing (jóllét) koncepció alapját képező  egészségturisztikai kutatások kivitelezése, másrészt ezekre a kutatási eredményekre alapozva piacképes egészségturisztikai termékek és infokommunikációs technológiai alkalmazások kidolgozása.

A sajtóközlemény teljes szövege:

A Csengdui Állami Múzeum kurátora és delegációja Magyarországon

Dr. Kiss Ferenc, az INFOTA Kutatóintézet Kutatási és fejlesztési igazgatója tartott előadást 2015. november 27-én Ms He Hongying, a Csengdui Állami Múzeum kurátora által vezetett delegációnak a Magyarországi Örökségvédelmi képzések rendszeréről, az örökségvédelmi tevékenységet támogató informatikai rendszerek hátteréről és az ezt megalapozó ICHEPIS projektről.

Az ICHEPIS projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Megjelent az Alma Mater sorozat legújabb kötete

Balkáni-borító

Tourism and ICT Aspects of Balkan Wellbeing – a Balkán jóllét turisztikai és IKT vonatkozásai címmel megjelent az Alma Mater sorozat legújabb kötete.

A könyv átfogó képet ad a Balkán jóllét turisztikai és IKT vonatkozásairól. Megrendelhető a kiadványok menüpont alatt.

Az Alma Mater sorozat 2001 óta az információ- és tudásmenedzsment első számú hazai tudományos publikációs fóruma, emellett a tudományterületek kapcsolódásának okán, illetve az alkotóműhelyekben meglévő keresztkompetenciák által lehetővé téve – jelentős, a nemzetközi szakmai közösségben is nagy figyelmet elérő tanulmánykötet sorozat.

Jelen kötet – tematikus köteteink sorában – a szélesen értelmezett Balkán régióban a turizmus és az infokommunikációs technológiák szemszögéből végzett regionális jóllét kutatások legfrissebb eredményeit összegzi.

Közös tudással a határ menti vállalkozások sikeréért – Projekt eredményeit bemutató rendezvény

Az Információs Társadalomért Alapítvány meghívja Önt a „TÁMOP-2.2.4-11/1-2012-0063 – Közös tudással a határ menti vállalkozások sikeréért” című projektjének eredményeit bemutató rendezvényére, amelyet a komlóskai Sólyomvár Panzió és Étteremben rendeznek 2015. október 22-én csütörtökön.

A projekt célja, hogy a Magyarországon távoktatással, Szlovákiában pedig az irodai hálózattal, személyes konzultációval támogatott felnőttképzési tevékenységet integráljuk, és a határ menti vállalkozások számára olyan oktatási módszertant, tudásbázist, és oktatási anyagokat dolgozzunk ki, amely segítségével a mikro-, kis- és középvállalkozások kifejezetten aktuális, máshol csak nehezen és drágán elérhető ismereteket kapjanak helytől és időtől függetlenül.

A rendezvény letölthető meghívója:

Az ICOMOS 50 éve és az Ipari Örökségek Éve

A Budapesti Metropolitan Főiskola (volt BKF) valamint az Információs Társadalomért Alapítvány az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának részvételével „Az ICOMOS 50 éve és az Ipari Örökségek Éve” címmel ünnepi konferenciát rendez 2015. október 15-én 10 órától 17 óráig, Budapesten (XIV. Nagy Lajos király út 1-9.).

Az ünnepi konferencia célja felhívni a figyelmet épített kulturális értékeinkre, beszámolva az ICOMOS műemlékvédelmi világszervezetének félévszázados munkájáról, és a Magyar Nemzeti Bizottság szerteágazó szakmai tevékenységéről. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több nemcsak környezettudatos, hanem „örökségtudatos” oktató és hallgató legyen országunkban, Európában és a többi kontinensen. Ezt szolgálja az ICOMOS közössége 50 éve mint az egyik legsikeresebb, több mint 110 országot tömörítő és folyamatosan bővülő szakmai hálózata.

Meghívott előadóink, az örökségvédelem, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, az Információs Társadalomért Alapítvány munkatársai, legjelentősebb ipari örökségi helyszíneink képviselői, ipari múzeumaink vezetői, a Budapesti Metropolitan Főiskola és más felsőoktatási intézmények oktatói.

Több felsőoktatási intézmény hallgatói saját munkáikat bemutató posztereket állítanak ki a konferencián.

A rendezvény programja letölthető:

Balkán Jólléte kutatás hivatalos záró esemény

KTIA_invitation_a4_2020Meghívjuk a Balkán Jólléte kutatás hivatalos záró eseményére, amely áttekinti a kutatás legfontosabb eredményeit kitérve a jólléti értékekre, a Balkán országainak vonatkozó erőforrásaira és attitűdjeire, amelyek infokommunikációs eszközöket felhasználó turisztikai fejlesztések alapjául szolgálhatnak.
Jóllét, Boldogság és Utazás – Hogyan tudnak a Balkán országai a gazdag erőforrásaikra építeni?
2015. október 29-30. EXPO HOTEL, Budapest

A rendezvény letölthető meghívója:

Lezárult a PRAXIS projekt

A PRAXIS projekt az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás ERASMUS Akadémiai Hálózatok alprogramjának támogatásával valósult meg. Célja egy Európai Szakmai Gyakorlati Központ felépítése, fenntartása és elterjesztése annak érdekében, hogy nemzetközi szinten teremtsen lehetőséget szakmai gyakorlatot teljesítő felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak.

A program eredményeként létrejött Szakmai Gyakorlati Piactér megkönnyíti a kapcsolatfelvételt és az információáramlást a szakmai gyakorlati helyet kereső hallgatók és a gyakorlati helyet kínáló intézmények között.

A PRAXIS projekt 30 ország 49 intézménye között létrejött együttműködésben az Információs Társadalomért Alapítvány is részt vett.

Bővebb információ a PRAXIS projekt weboldalán angol nyelven olvasható.

Befejeződött a PEN projekt

A HISBIM, a Baltic Amadeus, az Institute of Mathematics and Informatics, az INFOTA Kutatóintézet, az IT Vison s.p. zoo és a NEXT Sytem Kft részvételével végrehajtott projekt fő eredménye a termelést érintő tervezés referencia modellje elkészült. Ez magába foglalja a PEN (Productivity Effectiveness Navigator) döntéstámogató szoftver rendszer követelményeit és a gyárban, illetve környezetében lehetségesen bekövetkező események osztályozásának meghatározását, amelyek alapvető hatással lehetnek a folyamatok hatékonyságára, és előzetesen nem megjósolhatók. Létrejöttek optimalizáló algoritmusok (heurisztikus, prediktív és determinatív), amelyek révén a folyamatok újratervezhetők lesznek. Az eredményeket tudományos folyóiratokban (öt cikk, mely közül kettő a Thomson Reuters Web of Science Journal Master List szerint magas impact faktorú) és öt konferencián tették közzé.

Tovább

Befejeződött az EUFORI projekt

A Nonprofit Társadalomkutató Egyesületet képviselő Dr. Kuti Éva kutatásvezető és Kinyik Margit kutatásszervező tájékoztatta Alapítványunkat arról, hogy a kutatással és innovációval foglalkozó európai alapítványok feltérképezését célzó, 29 európai országot felölelő EUFORI kutatási projekt befejeződött, és a kutatási eredmények elérhetőkké váltak angol nyelven a projekt honlapján www.euforistudy.eu.

A kutatáshoz kapcsolódóan Magyarországon is történt adatgyűjtés: 2013 őszén 9 hazai R&I tevékenységet végző alapítvány vezetőjével készítettek interjút, közöttük az Információs Társadalomért Alapítványnál is. A kutatás vezetői nevében köszönetüket fejezték ki az interjúban való személyes közreműködésért, a kutatási eredményekhez történő értékes hozzájárulásért.

A Magyarországra vonatkozó tanulmány az alábbi linkről is letölthető: http://euforistudy.eu/research/hungary/report/

A kutatás más országokra vonatkozó eredményei (Country Reports) az alábbi linken találhatók: http://euforistudy.eu/research/, illetve a kutatás eredményeit összesítő átfogó tanulmány (Synthesis Report) az alábbi linken érhető el: http://euforistudy.eu/results/

Készülnek a világörökségi kezelési tervek

Mi dolgunk a Budapesti Világörökséggel? Kutatás, kerekasztal beszélgetés, rádiós tájékoztatás, 2015. június 13-15. a Kulturális Örökségmenedzserek Egyesülete szervezésében, ahol az INFOTA Kutatóintézetet dr. Bassa Lia képviselte.

A CEU-n megrendezett fórumon az Amerikai Nagykövetség támogatásával John Veverka, az interpretáció kutatás professzora tartott előadást, valamint Dr. Lars Wohlers (KON-TIKI) a látogatókutatás céljairól és aktuális helyzetéről beszélt. Ezt követően került sor a budapesti kezelési tervvel kapcsolatos fórumra Fejérdy Tamás, Soós Gábor, Bőczén Árpád, John Veverka és Bassa Lia részvételével.

Bővebben: http://www.heritagemanager.hu/?p=632

Életének 85. évében elhunyt VASVÁRI GYÖRGY CISM

Életének 85. évében elhunyt kedves barátunk, kollégánk, mentorunk VASVÁRI GYÖRGY CISM c. egyetemi docens, informatikai biztonsági szakértő, arany diplomás villamos mérnök, aki az elmúlt 25 évben kutató közösségünk tagja volt. Mindig naprakész tudással, a kollégák és a hallgatók iránti szeretettel és emberséggel, fiatalos lendülettel és sok-sok humorral vett részt kutatásban, oktatásban, cikkírásban. Alkalmazkodott a körülmények és nem utolsó sorban rendkívül aktuális és gyorsan fejlődő szakterületének, a bankbiztonságnak változásaihoz. Szakmai publikációinak száma jóval meghaladja a százat, és ezek között szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek, konferencia előadások és folyóirat cikkek egyaránt szerepelnek. Nyugdíjasként is aktívan részt vett a vezetésével alapított Biztonságmenedzsment Kutatócsoportunk munkájában, továbbá szakértőként és biztonsági auditorként segítette mintegy 70 vállalat, szervezet működését. Munkáját elismerték: 1983-ban NEUMANN Díjat, 1987-ben METESZ Díjat kapott, 1997-ben a biztonságtechnikai szakma nemzetközi szervezete, az ISACA CERTIFICATE of APPRECIATION díjjal jutalmazta, ezen kívül átvehette a BME-n 2003-ban Arany Diplomáját és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2009-ben Életmű Díjat adományozott neki több évtizedes munkája elismeréseként. Komoly kutató, precíz oktató és mindig jókedélyű, kedves ember volt. Emléke munkatársaiban tanítványaiban, könyveiben, tovább él.

Családi látogatás a Központi Bányászati Múzeum interaktív kiállítására

Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik a Központi Bányászati Múzeumban található interaktív kiállítást, amelynek kialakításában az Információs Társadalomért Alapítvány is részt vett. A látogatásról részletes beszámolót olvashatnak a Dívány oldalán, ahol egy kétgyermekes család mesél a múzeumban szerzett élményeiről.

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

KTIA projektbemutató a Budapesti Corvinus Egyetemen

A Regional Studies Association nemzetközi területfejlesztési szervezet a Budapesti Corvinus Egyetemen tartotta 2015-ös workshopját 2015. január 28-30 között. A rendezvényen kollégánk, dr. Horváth Attila is bemutatta a KTIA projekt (A regionális jóllét és wellness koncepciók alkalmazási lehetőségei és IKT támogatással megvalósuló fejlesztési lehetőségei a Balkánon) legfrissebb turizmusinformatikai kutatási eredményeinket.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Az ITA a Balkán Wellbeing workshopon

Nemzetközi részvétellel ismét sikerrel zárult a KTIA projekt (A regionális jóllét és wellness koncepciók alkalmazási lehetőségei és IKT támogatással megvalósuló fejlesztési lehetőségei a Balkánon) keretében megszervezett 2. Balkan Wellbeing workshop.

Ezúttal Alapítványunk is beszámolt eddig végzett munkájáról, dr. Horváth Attila tartotta meg az előadást „Ways of using ICT tools to support the project goals” címmel.

A workshopon a külföldi és magyar résztvevők közt élénk eszmecsere alakult ki a projekt további feladatainak módszertani és gyakorlati végrehajtásáról.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Elindult a TÁMOP-2.2.4 projekt megvalósítása

A Közös tudással a határ menti vállalkozások sikeréért projekt során a magyar felnőttképzési, távoktatási és oktatás minőségbiztosítási tapasztalatokat átadjuk a partner szervezetek részére, továbbá korábbi tapasztalatokra építve közös oktatási és képzési módszertant dolgozunk ki, amelyet közösen szervezett infónapokon megismertetünk a térség, járások oktatási intézményeivel és munkaügyi központjaival.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Díjátadás a PEN projekt záróértekezletén

2014. december 18-án a PEN projekt záróértekezletén részt vett Őexelenciája Kęstutis Kudzmanas, Litvánia Törökországba, Iránba és Pakisztánba akkreditált nagykövete, aki emlékplakettet adott át a projekt résztvevőinek, így dr. Kiss Ferencnek, az INFOTA Kutatóintézet kutatási és fejlesztési igazgatójának is.

Munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztésének eredményei

2014. július 31-én lezárult az Információs Társadalomért Alapítvány Közösen a munkaerőpiacon TÁMOP-2.6.2-12/1-2012-0360 pályázatának megvalósítása. Az Alapítvány 2013-ban 7,87 millió Ft 100% vissza nem térítendő támogatást nyert a „Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése” pályázaton, amely a civil szervezetek standardizált munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtásához szükséges fejlesztéseit hivatott támogatni.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztésének eredményei – Sajtóközlemény

2014. július 31-én lezárult az Információs Társadalomért Alapítvány Közösen a munkaerőpiacon TÁMOP-2.6.2-12/1-2012-0360 pályázatának megvalósítása. Az Alapítvány 2013-ban 7,87 millió Ft 100% vissza nem térítendő támogatást nyert a „Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése” pályázaton, amely a civil szervezetek standardizált munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtásához szükséges fejlesztéseit hivatott támogatni.

A sajtóközlemény teljes szövege word formátumban:

Akkor ér kincset a tudás, amikor átadják

Ha eltűnik egy százezer forintos laptop az irodából, azonnal vizsgálat indul. De mi történik, ha kilép a cégtől egy nagy tudású, tapasztalt munkavállaló?! Újra lehetne definiálni a tudásmenedzsmentet, it-alapokra helyezni a házon belüli tudásátadást.

Eddig az informatika korlátai határozták meg, mit lehet megvalósítani a hr-ben. Ma már a hr-problémákat modellezik az informatika segítségével. A közeli jövőben ezt a szakterületet is átalakítják a technológiai fejlesztések. Olyan vélekedések is napvilágot láttak, hogy 2014-ben szinte már csak a humán tőkére irányuló innovációk mutathatnak kiutat a nem túl rózsás gazdasági helyzetből.

www.itbusiness.hu

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

A HR alapú technológiai innovációk lehetnek az új magyar sikersztorik

Óriási érdeklődés övezte azt a rendezvényt, ahol két kis magyar startup és egy kutatóközpont mutatta be technológiai innovációit. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az érdeklődök között ott voltak a nagyobb hazai bankok és biztosítótársaságok, vezető élelmiszeripari cégek, állami intézmények és szakmai szövetségek vezetői egyaránt. Sőt a BIG4 vállalatok közül is képviseltették magukat, áll a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

HR Portal

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Three new technologies to make the most of human capital

  • How do you tap into employees’ creativity and quickly turn innovative ideas into product development projects?
  • How do you save and share the kind of tacit knowledge which can’t be explained, only shown?
  • How do you collect employees’ experiences in the form of ready to use cases and apply them to actual problem solving situations?

Last week I was invited to an event that promised to answer these three questions, by introducing participants to the latest technological innovations that might be ways of solving these commonly met dilemmas.

10 Minute HR

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Közösen közös nyelven – Hazai közgazdászok konferenciája

Megtelt a Csemadok székház aktív vállalkozókkal és érdeklődőkkel az Európai Uniós Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult pályázati kiértékelésén. A „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázati program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan ingyenes szolgáltatási csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.

csemadok.com

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

A kis- és középvállalkozóknak szóló szolgáltatás holnap indul

A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek.

Magyar Interaktív Televízió

Közösen közös nyelven – Révkomárom

Vállalkozók és további érdeklődők előtt 2013. szeptember 27-én csütörtökön a komáromi Csemadok Galériában a magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulással együtt rendezett „Közösen közös nyelven” – projekt eredményeit bemutató rendezvényt Révkomáromban. A bemutatón Török Marianna a programvezető partnernek, az Információs Társadalomért Alapítványnak a projektmenedzsere Lelkes Katával, a projekt szlovákiai menedzserével felváltva tartott interaktív tájékoztatót. Beszéltek a pályázat részleteiről, és gyakorlati útmutatással szolgáltak a résztvevőknek.

A rendezvényről további információkat ezen az oldalon talál.

Vállalkozásfejlesztő tanfolyam otthoni környezetben

A Közösen közös nyelven nevű, szlovák–magyar határon átnyúló uniós pályázat eredményeként a kis- és középvállalkozásokat, de a civil szervezeteket és az önkormányzatokat is segítő szolgáltatáscsomag született, amelyet tegnap mutattak be a projekt hazai zárókonferenciáján.

Új Szó

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Új szolgáltatáscsomag a határ menti kisvállalkozások részére

Kis- és középvállalkozók előtt a Csemadok komáromi üléstermében mutatták be szeptember 26-án a „Közösen közös nyelven” című pályázati anyagot, amelyet a magyarországi bejegyzésű Információs Társadalomért Alapítvány és a Szövetség a Közös Célokért közösen nyert el és dolgozott ki.

Felvidék.ma

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Új szolgáltatási csomagot kínálnak határ menti kisvállalkozóknak

Szeptember 30-án befejeződik a magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a Szövetség a Közös Célokért „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának végrehajtása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek a partnerek.

Hírek.sk

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Új szolgáltatás csomag a határ menti kisvállalkozások részére – Sajtóközlemény

A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek. A program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan ingyenes szolgáltatás csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.

A sajtóközlemény teljes szövege word formátumban:

Közösen közös nyelven – Komlóska

A „Közösen közös nyelven” projekt eredményeiről, és annak hasznosságáról beszélt Dr. Kiss Ferenc és Pogány Erzsébet a projekt eredményeit bemutató rendezvényen Komlóskán 2013. szeptember 19-én. Elmondták, hogy a projekt célja a határmenti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan szolgáltatáscsomaggal, és információ rendszerrel, mely segítségükre lehet a vállalkozásoknak.

A rendezvényről további információkat ezen az oldalon talál.

Új szolgáltatáscsomag a határ menti kisvállalkozások részére

Szeptember 26-án, csütörtökön 9.00 órától kb. 11.00 óráig tart egy sikeres pályázatunkat lezáró konferencia, Komáromban, a Csemadok székházában, Kossuth tér 3. címen. Szépen kérem, tiszteljen meg bennünket jelenlétével, minden érdeklődőt szívesen látunk! Kis- és középvállalkozóknak szóló szolgáltatásainkat mutatjuk be, magyarországi partnerünkkel közösen.

AnimaPortál

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Közösen a munkaerőpiacon – Cégek napja rendezvény Komlóskán

A TÁMOP-2.6.2-12/1-2012-0360 Közösen a munkaerőpiacon című projekt keretén belül az Információs Társadalomért Alapítvány Cégek Napja rendezvényt tartott Komlóskán 2013. szeptember 19-én. Az elnyert pályázat célja a munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek fejlesztése, a szolgáltatói kapacitások megerősítése különösen a hátrányos helyzetű térségekben.

A projektről további információkat ezen az oldalon talál.

Új szolgáltatás csomag a határ menti kisvállalkozások részére

A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek.

www.kemkik.hu

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Új szolgáltatáscsomag a határ menti kisvállalkozások részére

A magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 19-én Komlóskán, szeptember 26-án pedig Révkomáromban mutatja be közös, az EU által támogatott pályázatának eredményeit.

www.crbnet.eu

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Határ menti vállalkozások támogatása – Sajtóközlemény

Magyar-szlovák határon átnyúló együttműködés keretében 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek. A program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan ingyenes szolgáltatás csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.

A sajtóközlemény teljes szövege word formátumban:

Új szolgáltatás csomag a határ menti kisvállalkozások részére

A magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 19-én Komlóskán, szeptember 26-án pedig Révkomáromban mutatja be közös, az EU által támogatott pályázatának eredményeit. www.gazdasag.sk

Új szolgáltatás csomag a határ menti kisvállalkozások részére

A magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány és a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 19-én Komlóskán, szeptember 26-án pedig Révkomáromban mutatja be közös, az EU által támogatott pályázatának eredményeit.

Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Munkaerő-piaci szolgáltatások fejlesztése – Sajtóközlemény

Az Információs Társadalomért Alapítvány 7 868 300 Ft, 100% vissza nem térítendő támogatást nyert a „Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése” pályázaton, mely a civil szervezetek standardizált munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtásához szükséges fejlesztéseit hivatott támogatni. A Közösen a munkaerőpiacon című pályázatának megvalósítása 2013. május 15-én kezdődött.

A sajtóközlemény teljes szövege word formátumban:

A Világörökség 40 éve – Ünnepi konferencia

Az UNESCO Világörökség Egyezménye aláírásának 40. évfordulóján, 2012. november 16-án került megrendezésre „A Világörökség 40 éve” című ünnepi konferencia a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán.

tajepiteszek.hu

Az eredeti cikk ezen a linken megtekinthető.

Közösen közös nyelven partnerséget építünk

2012. október 1-jén megkezdődött az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása magyar-szlovák határon átnyúló együttműködés keretében.

www.gazdasag.sk

Közösen közös nyelven

A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2013. szeptember 30-án fejeződik be az Információs Társadalomért Alapítvány (HU) és a Szövetség a Közös Célokért (SK) „Közösen közös nyelven – Spoločne spoločnou rečou” című közös pályázatának megvalósítása, amelyre 148,083.09 EUR vissza nem térítendő támogatást nyertek. A program célja a határ menti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan ingyenes szolgáltatás csomaggal és információ-rendszerrel, amely segítségükre lehet vállalkozásuk fejlesztésében.

info-flow.hu