Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a hazai médiumokban a témában született megjelenések jelentős részére egy amerikai progresszív feminista diskurzus van hatással. Az elemzés során e hipotézis valóságtartamát kívántuk felmérni, illetve azt szerettük volna megvizsgálni, hogy a médiának mekkora hatása van a gyermekvállalási motivációkra hazánkban, esetleg milyen irányban érzékelhetők torzítások a téma kapcsán.

Tekintettel a témában három év alatt hazánkban született megjelenések rendkívül nagy számára, az elemzés során azokra a cikkekre kívántunk fókuszálni, amelyben a „nők és gyermekvállalás” kifejezések külön, illetve együttesen szerepelnek. Így a sajtófigyelő rendszerben végzett szűrés szerint a vizsgálandó megjelenések várható száma 12 ezer körül alakul majd.

A megjelenések elemzését összefoglaló anyagban egyaránt kitérni terveztünk a kvantitatív és kvalitatív elemzés részleteire ábrákkal és szöveges részekkel alátámasztva. Továbbá az elemzés eredményeinek függvényében következtetéseket kívántunk levonni a hipotézis, illetve a téma kapcsán: többek között olyan összefüggésekre is rávilágítva, miként alakultak a megjelenések a kormány családpolitikával kapcsolatos intézkedései hatására, illetve, hogy melyek azok a tényezők, amelyek leginkább motiválhatják a nők gyermekvállalását.