Az elmúlt években az UNESCO számos erőfeszítést tett a kulturális világörökség digitális megőrzéséért: a fizikailag sérülékeny audiovizuális anyagok (öreg filmek, korai amatőr mozgóképek, korai televízió dokumentumok és nagy számú egyéb ritka és különleges anyagok) megmentése érdekében Megvalósíthatósági Tanulmányt készítettünk.

Felmerült annak lehetősége, hogy a filmmegóvási feladatokra irányuló elszigetelt, szórványos, ad hoc jellegű, helyi projektek helyett az UNESCO támogatna, megalapítana egy „Film Heritage Restoration és Digitization Center” (FIHRDIC) elnevezésű, globális szolgáltatást irányt mutatva a tagországoknak, hogy hogyan szervezzék, szinkronizálják, vezessék, és hajtsák végre a sürgős filmarchiválási feladataikat miközben együttműködnek, és közösen keresik az olcsóbb, gyorsabb és könnyebb megoldásokat.

A FIHRDIC, az IFAP egyik legfontosabb szegmense a világörökség filmes anyagainak restaurálásában és digitalizálásában vállal meghatározó szerepet. A projekt látókörébe került továbbá azon képfeldolgozó eljárások köre (direkt pozitív eljárások, pozitív eljárások és negatív eljárások), amelyek nitro-cellulóz alapú technológiával készültek.

A FIHRDIC programjának megvalósítására szolgáló projekt-tanulmány elkészítésre a magyarországi Információs Társadalomért Alapítvány nyújtott be pályázatot.

A 35 mm filmekből kb. 2,2 milliárd méter található a világ filmes archívumaiban. Az ötvenes évek végéig ezeknek a filmeknek a többségét nitro-celluloid anyagra vitték fel. Ezek a filmek fizikailag elhasználódtak: eredeti hosszukban zsugorodtak, különböző torzítások léptek fel, a perforáció részben töredezik, az eredeti színek és kontrasztok zajosak és nem teljesek, és a hang is szintén nagyon zajossá vált. Ezek a filmek minden nemzet saját nemzeti örökségének a részét képzik (ezen keresztül természetesen az egyetemes filmművészetét is), és különböző okok miatt nem tudják felváltani ezeket egy új, helyreállított másolattal.

A fő probléma a restaurálási és digitalizálási eljárás nagyon magas ára és a különleges berendezések hiánya. A tervben szereplő modellben a projekt-tag nemzetek és kulturális intézmények pénz helyett szolgáltató-időért folyamodhatnak. Az eredmények – a helyreállított és digitalizált anyagok – hozzáférhetőek lesznek mindazoknak, akik érdeklődnek.

A projekt alapvető célja: egy olyan szolgáltató központ létrehozása, ahol a film-anyagok restaurálása és digitalizálása, kiemelten: a fejlődő országok által készített, 35 mm-es, nitro-celluloid alapú filmek felújítása, továbbá a nitro alapú örökségek restaurálása és digitalizálása, különös tekintettel a fekete-fehér fotogrammokra, üvegre készült fénykép-felvételekre.

Kapcsolódó anyagok