A magyarországi tájházak a kulturális örökségek egy kiemelt csoportját képezik, az ország világörökségi várományosi listáján szerepelnek. A projekt során a tájházi rendszer teljes körű felmérését, digitális nyilvántartását végeztük el a strukturált katalogizálás és a hosszú távú digitális archiválás érdekében.

Digitális rögzítésük célja az egyes házak építészeti, néprajzi, természeti különlegességeinek rögzítése, átadása a jövő generációinak. A feldolgozás során vizsgáljuk a népművészet tárgyi, verbális, mozgásbeli, zenei, használati hagyományait, ezek történelmi, földrajzi, társadalmi vonatkozásait és hatásait.

A projekt eredményeként létrejött egy teljes körű szisztematikus adatbázis a Magyarországon található tájházakról. Az anyag arra is lehetőséget nyújt, hogy példázza, egy kiállítás digitális bemutatásának lehetőségét, valamint oktatási és ismeretterjesztő prezentációkra is felhasználható. Továbbfejlesztve már nemcsak a helyszínek bemutatkozási-reklámozási céljait szolgáltathatja, hanem akár általánosabb, oktatási és tudományos-turisztikai termékként is fel lehet használni. Munkánk során szorosan együttműködünk a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Magyarországi Tájházak Szövetségével.

Számos tájház-digitalizálási munkánk közül a komlóskai tájház bemutató anyagát a Kőtábla projekt keretén belül készítettük el. Az épület, a környezet, és a kiállított tárgyak fényképén kívül minden, a házzal kapcsolatos információ, tájékoztatás lehetőséget ad az érdeklődő turistáknak és a népi építészettel foglalkozó szakembereknek egyaránt, hogy felfedezzék ennek a nagyon szerteágazó, egész Magyarországot behálózó rendszernek az értékeit.

További referenciák: Hidas, Györköny, Fertőhomok, Fertőszéplak

Kapcsolódó anyagok

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Magyarországi Tájházak Szövetsége

Publikációk:

  • Lia Bassa: Network of Rural Heritage Farmhouses, Heritage Digitation and Preservation: a Tool for Network Management – in Cultural Tourism, CABI, edited by R Raj, Leeds Metropolitan University, UK, K Griffin, Dublin Institute of Technology, N Morpeth, Senior Lecturer, Leeds Metropolitan University, UK, March 2013. pp. 151-163.
  • Kiss Ferenc – Bassa Lia: A tájház projekt gazdasági-turisztikai hatásai észak-magyarországi példákon – VIII. Regionális Tanácsadási Konferencia, Miskolc 2008. október 9. (ISBN 978-963-661-860-5 CD)
  • Bassa Lia: Rural Heritage Digitation and Preservation: a Tool for Network Management, FIHUSO 2007, Kaunas, Litvánia, 2007. május 19.