„Szabványosított adatbázismodell kifejlesztése az UNESCO Világörökségi periodikus jelentő rendszere és a Nemzeti Örökségvédelmi Információs rendszer integrálásához.”

Résztvevők: Információs Társadalomért Alapítvány, Angkor Alapítvány, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Next Kft.

Az UNESCO világörökségi helyszínek gazdáinak, vagyis azoknak a kormányoknak, ahol e helyszínek találhatók, időről időre jelentést kell készíteniük e nemzetközi védelem alá helyezett értékek állapotáról. E felülvizsgálat alapja az a nevezési dokumentáció, amellyel a kormányok döntéshozó társaikat a felvételkor meggyőzték. Elő kell tehát venni ezeket a dokumentumokat, valamint a döntés alapjául szolgáló szakértői jelentéseket, végül a felvétel indokait tartalmazó határozatokat, s ezeket össze kell hasonlítani a felvétel óta eltelt idő változásaival.

Az  Információs Társadalomért Alapítvány konzorciális partnereivel arra vállalkozott, hogy olyan egységes adatbázismodellt dolgoz ki, amely mind e jelentések feldolgozása, mind a felvételre javasolt új helyszínek megítélése során korszerű döntés-előkészítő eszközül szolgál. A másik fontos célkitűzés az adatbázist mind szélesebb szakmai és nem szakmai közösség számára hozzáférhetővé tenni. Az adatok sokrétűek: térképek, légi és űrfelvételek, szövegek, hivatalos dokumentumok és multimédiás állományok.

A kutatás hosszú távú célja, hogy az adatmodell kialakítása után a fent leírt nemzetközi szolgáltatás mellett a hazai kulturális és természeti örökség egységes információmenedzsment rendszere is kialakításra kerüljön. E rendszer egyrészt képes legalább a hozzáférési felület szintjén integrálni a nemzeti és nemzetközi adatbázisokat; képes előállítani a világörökségi helyszínekről hazánk által kötelezően benyújtandó rendszeres jelentések adatait; valamint kiszolgálja a sokrétű hazai hatósági, állagmegóvási egyéb állami és civil igényeket is.

Kapcsolódó anyagokUNESCO World Heritage Centre

Kiadványok:

Publikációk:

  • Kiss Ferenc, Bozány András, Jelen János Kuszinger Róbert; Kiss Ferenc (szerk.): Záró kutatási jelentés az NKFP 579/2001 számú ICHEPIS Szabványosított adatbázismodell kifejlesztése az UNESCO Világörökségi periodikus jelentő rendszere és a Nemzeti Örökségvédelmi Információs rendszer integrálásához című projektjéhez. (2003)
  • Kiss Ferenc, Bozány András: Szabványosított adatbázismodell kifejlesztése az UNESCO világörökségi periodikus jelentőrendszere és a nemzeti örökségvédelmi információs rendszer integrálásához; In: Arató Péter, Herdon Miklós (szerk.); Informatika a felsőoktatásban 2002: Konferencia kiadvány: Előadás-összefoglalók és teljes előadást tartalmazó CD-melléklet. 262 p.; Konferencia helye, ideje: Debrecen, Magyarország, 2002.08.28-2002.08.30. Debrecen: Debreceni Egyetem, 2002. p. 186.; (ISBN:963 472 691 7)