Kiss Ferenc - ITA

 A „Közösen közös nyelven” projekt eredményeiről, és annak hasznosságáról beszélt Dr. Kiss Ferenc a projekt eredményeit bemutató rendezvényen Komlóskán. Az Információs Társadalomért Alapítvány bemutatása után többek között azt is elmondta, hogy 2012. október 1-jén kezdődött a magyar Információs Társadalomért Alapítvány és a szlovák Szövetség a Közös Célokért Szervezet Európai Uniós projektje. A „Közösen – közös nyelven” című program megvalósítása a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. A projekt célja a határmenti kis- és középvállalkozások támogatása egy olyan szolgáltatáscsomaggal, és információ rendszerrel, mely segítségükre lehet a vállalkozásoknak. Az alapítvány kutatási és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a projekt keretén belül kialakításra került egy kétnyelvű, elektronikus, videó alapú oktatási felületet (eLearning) is tartalmazó weboldal.

Pogany Erzsebet - SZAKCA rendszerben található közérthető tananyagok az országokra jellemző törvényi és gazdasági háttérismereteket is tartalmaznak, így jól hasznosítható, gyakorlatias segítséget nyújtanak a határ magyarországi vagy szlovákiai oldalán tevékenykedő, illetve tevékenységüket a határ másik oldalán elindítani szándékozó kis- és középvállalkozásoknak. A témák között vállalkozási és pénzügyi ismeretek, közbeszerzési és pályázatírási tudnivalók, valamint adózással kapcsolatos tananyagok is megtalálhatóak.

A projekt másik szerves része a partnerkereső adatbázis. A vállalkozások megoszthatják projektötleteiket másokkal, és a projekt megvalósításához ideális partnert találhatnak a régióban, elősegítve a határ menti mikró, kis- és középvállalkozások gazdasági és szociális együttműködését. Erről már Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója beszélt. A 2001-ben alakult SZAKC céljait és eddigi eredményeit is ismertette, valamint kiemelte, hogy az általa irányított jogi személyek társulása a Szlovákia és Magyarország különféle intézményei közti hatékony partnerkapcsolatok kialakítására törekszik. Ezen célok elérésében segíti a vállalkozókat a „Közösen közös nyelven” projekt mindkét végterméke.A rendezvény résztvevői

A rendezvényen több határmenti cég vezetője, képviselője is jelen volt, és nagy örömmel fogadták az őket segítő projektet.

Kapcsolódó anyagok