Megjelent az Alma Mater kiadványsorozatunk újabb köteteA kötet azokra a szereplőkre koncentrál – civil összefogások, szakosodott intézmények, helyi közösségek és menedzsmentjük, a tudományos intézmé-nyek stb. –, melyek mélyebb elköteleződést igényelnek a bolygó kiemelkedő kulturális és természeti örökségének, megőrzésének és bemutatásának összetett feladataiban. Szakembereink, oktatóink a kiadványt arra kívánják felhasználni, hogy gondolataik, szándé-kaik elvezessenek arra a következte-tésre, mely alátámasztja a társadalom jövőbeli részvételét a világörökségi rendszerben.

Kötetünk szerzői egyúttal az UNESCO által 2021-ben kezdeményezett OurWorldHeritage (a Mi Világörökségünk) mozgalom témáit képviselve csatlakoznak egy olyan nagyobb eseményhez, amely 134 rendezvényből és 12 örökséghez köthető témával kapcsolatos beszélgetésből állt több ezer ember globális részvételével az örökség problémáinak kiemelésére, beleértve a sikertörténeteket és a kudarcokat, hogy új lehetőségeket és jövőbeli kihívásokat jelöljenek meg, közösség- és oktatásközpontú megközelítéssel. E témák eredményei a jövőbeli társadalom érdekérvényesítési gyakorlatainak előmozdításához tudnak hozzájárulni.

Jelen kötet megjelentetését az Egyezmény aláírásának jubileumán ezek miatt tartjuk fontosnak, és reméljük, haszonnal fogatják a szakemberek, diákok és a szélesebb nagyközönség egyaránt.

A könyv megtekinthető az Alma Mater sorozat kiadványai között.