Jávor András

Jávor András

1937-2021

Életének 84. évében elhunyt kedves barátunk, kollégánk, mentorunk Jávor András professzor.

Jávor András professzor a diplomáját és Ph.D. fokozatát a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, és a műszaki tudományok doktora. címét a Magyar Tudományos Akadémiától kapta. A diploma megszerzése után a KFKI Mérési és Számítástechnikai Kutatóintézetben dolgozott, a Szimulációs Osztály vezette. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint a győri Széchenyi István Egyetemen tanított egyetemi tanárként. Utóbbiban az Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja volt 2000-2002 között. Fő tevékenységi köre a diszkrét szimulációs módszerek voltak; tudásbázis és mesterséges intelligencia által vezérelt dinamikus szimuláció, szimulációs módszertanok és alkalmazásuk rendkívül összetett rendszerek szimulációjában a mikro- és makrogazdaság, a régiók fejlesztése, a környezeti problémák, a rugalmas gyártási rendszerek, a forgalom, a logisztika stb. területén. Három EU-projektben a szimulációs rendszerek kifejlesztésében vett részt.

Publikációi nemzetközi folyóiratokban, konferenciákon, könyvekben jelentek meg, számuk meghaladja a 179-et. 1995-től haláláig a McLeod Szimulációs Tudományok Intézetének igazgatója, illetve a nemzetközi hálózatnak az igazgatóhelyettese is volt, továbbá a McLeod Intézet Magyar Központját is igazgatta, amely a az INFOTA keretein belül működik.

Egyéb feladatai között az IMACS/Hungary, a Magyar Szimulációs Társaság elnöke és az EUROSIM igazgatótanácsának tagja volt. Négy, nemzetközi, tudományos folyóirat szerkesztőségének tagjaként is dolgozott, továbbá négy IMACS Európai Szimulációs Találkozó és egy SCS Európai Szimulációs Multikonferencia elnöki tisztét is betöltötte.

A Magyar Tudományos Akadémia Aranyérmével kitüntetett feltaláló volt, valamint elnyerte a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is. Háromszor kapott meghívást az Aacheni Műszaki Egyetemtől, továbbá meghívott előadóként a Delfti Műszaki Egyetemen, a Tokiói Egyetemen, a Johannes Kepler Egyetemen, a Tsinghua Egyetemen, a Xian Jiaotong Egyetemen és a Sanghaji Egyetemen tartott kurzusokat. Tanári munkája befejeztével is aktív maradt, és haláláig számos publikációt készített.

Jávor András professzor mindig is megközelíthető, szerény tudós volt, aki nemcsak szakmai ismereteket, hanem emberséget is tanított a fiatalabb kollégáknak. Hiányozni fog sajátos, barátságos stílusa, kulturális és egyedi szakmai ismeretei, humora, valamint a vele folytatott széles körű megbeszélések, beszélgetések.