Ez egy olyan csoport, ahol általában 4-8, közel azonos életkorú gyermek és szülei (többnyire az egyik) játszanak együtt két vezetővel. Általában heti rendszerességgel találkoznak 50-70 percben, azért, hogy a gyerekek pszichés problémái megoldódjanak. Előre meghatározott óraszámban, mindig ugyanazokkal a résztvevőkkel dolgozunk együtt.

Mi történik egy-egy foglalkozáson?

A résztvevő gyerekek meséket alkotnak, és azokat közösen eljátsszák. A szülők szerepe követő jellegű, a gyerek vezet, irányít, mondja meg, írja elő, hogy mi történjen, a szülő, alkalmazkodik. Ezáltal a szülő-gyerek kapcsolat más dimenzióba helyeződik: szerepcsere történik. Ugyanakkor történetek létrehozása és színrevitele során mindenki egy alkotó folyamat részesévé válik, és közben megtanul együttműködni. A játék mindig a fantázia világában, egy kitalált térben és időben zajlik, ahol nincs rossz teljesítmény, csak jó megoldás. Ebben a csodavilágban a gyerekek bátran megnyílnak, kifejezik belső tartalmaikat, és átélik hogy értékesek, nagyszerűek, és ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy hétköznapi viselkedésüket is megváltoztassák. Az együttjátszás harmonikusabbá teszi a szülő-gyerek kapcsolatot, a játék világában az esetleges problémák könnyebben rendezhetők, és a szülőket érzékenyebbé teszi arra, hogy jobban megértsék és elfogadják gyermekeiket.

Kiknek ajánljuk a módszert?

Mindazoknak az 5 év feletti magatartásproblémákkal küzdő gyermekeknek és szüleiknek, akiknél a szülők úgy gondolják, hogy vezető szerepet töltenek be gyermekük életében, van igényük és lehetőségük aktívan közreműködni annak érdekében, hogy gyermekük képessé váljon lemondani tünetéről, találjon jobb, hatékonyabb, számára megfelelőbb, harmonikusabb alkalmazkodási formát. Akik szívesen válnak gyermekük játszótársává azért, hogy jobban megismerjék, megértsék, segítsék csemetéjüket.

Hogyan lehet ilyen csoportba jelentkezni?

A csoportba kerülést megelőzi egy olyan találkozás, amelyen csak a szülők vesznek részt, akik elmondják, hogy miért is gondolják úgy, hogy szükségük van egy ilyen csoportra, illetve megismerkednek a csoport működési kereteivel, szabályaival. Időpontot, további információkat kérni a jandazsuzsa@yahoo.com címre írt levélben lehet.